Online zaklatás: amikor a mások iránti érdeklődés problémává válik

2019. április 14. - Nerita

A mai világban szinte már elengedhetetlen az online jelenlét, mindenki fent van Facebookon, van, aki Twitteren szeret csicseregni, mások blogot írnak, és vannak, akik Instagramon osztják meg képek formájában az aznapi élményüket.

Ha találkozunk egy új személlyel, gyakran hamarabb lecsekkoljuk mit posztol Facebookon és következtetéseket vonunk le az online tevékenységei alapján ahelyett, hogy a "hagyományos" módszert választanánk: beszélgetnénk és így próbálnánk megismerni a másikat. 

De hol ér véget a "természetes" kíváncsiság mások személyisége, tevékenysége iránt és hol kezdődik az online zaklatás, a kémkedés mások után?

blur-close-up-desk-433604_1.jpg

Vannak határok, azonban nem mindenki képes felismerni azt, hogy mikor jön el az a pont, amikor átlépik azt, és kellemetlenséget okoznak kéretlen üzenetek formájában, vagy hogy valaki a létező összes platformon követni kezdi a másikat.

Alapjáraton semmi gond nincs azzal, ha valaki kíváncsi más emberek tevékenységére, de a gond ott kezdődik, amikor a másik illető ettől már feszélyezve és esetenként veszélyben érzi magát a túlzott érdeklődés miatt.

Az esetek nagy részében a zaklató és az "áldozat" ismerik egymást. A zaklatóknak több típusa létezik, de sokszor közös jellemzőjük, hogy...

  • ...ideges természetűek, hajlamosak a depresszióra, vagy más függőségtől szenvednek;
  • ...elszigetelten élnek, kevés szociális interakcióban vesznek részt, nem éri őket túl sok külső inger, ezért idejük nagyrészét online töltik;
  • ...sok esetben szinte teljesen elvesztik a kapcsolatot a külvilággal, nehezen alakítanak ki kapcsolatokat más emerekkel, ezáltal több időt fektetnek azokba a kapcsolatokba, amiket a weben keresztül alakítanak ki, és teljesen ráfókuszálnak ezekre.

Sokszor az sincs tisztában a zaklatás tényével, aki elszenvedi azt. Pedig bárki, bármikor lehet áldozat, és bárkiből bármikor válhat zaklató is. 

Honnan tudhatod, hogy téged is megtalált-e egy ilyen zaklató?

 

Megszállottan ellenőrzi a közösségi oldalakon, hogy aktív vagy-e, mikor és mit osztasz meg
Elkezdi figyelni, melyik közösségi oldalakon vagy fent, bekövet mindenhol (vagy legalábbis naponta többször látogatja ezeket az oldalakat, hogy megnézze, történt-e valami változás). Van, hogy olyan webhelyen is megtalál, amiről már te is elfeledkeztél, hogy 10 évvel ezelőtt beregisztráltál, vagy olyan platformon is megtalál, amirő még az egyébként legközelebbi ismerőseid sem tudnak.

Folyamatosan próbál elérni téged, vagy az ismerőseidet, barátaidat, vagy a családtagjaidat
Mindennap megkérdezi, mizu, napi 10 üzenetet küld, még akkor is, ha egyébként tudja, hogy elfoglalt vagy, vagy nyaralni mész, gépközelben sem leszel, stb. Ha így nem sem írsz vissza neki, akkor a közös ismerősöknél kezd el érdeklődni, nekik visszaírtál-e. Vagy küld egy harmadik személyt, aki (bár nem mondja) de az ő nevében próbál arról érdeklődni, mi a helyzet veled.

Kétségbeesetten próbál rávenni arra, hogy írj vissza , még akkor is, ha teljesen ignorálod
Ha szép szóval nem megy, akkor majd bűntudatkeltéssel menni fog, vagy passzív-agresszív módon megsértődik valamin. A megsértődés tényét közli is veled, az okát viszont nem. Ha rákérdezel, még talán büszkén be is ismeri, hogy igen, direkt azért írt így, mert tudta, hogy ezzel felkelti a figyelmedet és visszaírsz neki...

Valamiért furcsa mód zavarni kezdi és szóvá is teszi, ha másokkal (is) kommunikálsz rajta kívül
Marinak és Janinak épp hamarabb visszaírsz, mint neki. Épp hazaértél, belépsz a lakásba, a telefonod érzékeli a wifit, de még arra sem volt időd, hogy elővedd a zsebedből a telefont, máris üzenetekkel bombáz. Aktív vagy, mégsem válaszolsz neki. Ezt hogy képzeled?! Miért nem írsz neki? De most komolyan. 

És mit tudsz ellene tenni?

 

Ezt én is a saját bőrömön tanultam meg.

Régen sokkal nyitottabb voltam az emberek felé, de így visszagondolva, valahogy már nem csodálkozom azon, hogy olyan lettem, amilyen vagyok manapság.

Úgy állítsd be a Facebook, Instagram, Twitter etc. fiókaidat, hogy csak ismerősök vagy jóváhagyott felhasználók követhessék a megosztott tartalmaidat. 

Ne használd ugyanazt a felhasználói nevet (vagy e-mailt) több oldalhoz.

A biztonság kedvéért változtass jelszót. Próbálj meg erős jelszót használni, tartalmazzon kis- és nagybetűt, számot és ha lehetőség van rá, speciális karaktert is. 

Ha pedig valaki átlépi a határt és kezd túl sok lenni?
Közöld vele, egyenesen.
Nem, ez nem azt jelenti, hogy paraszt vagy, csak azt, hogy a tudomására hozod, hogy átlépett egy határt.

Ezek után se áll le? Hjaj, erre más megoldás már nem marad...

TILTSD. LE. MINDENHOL.

 

Felhasznált források: ReputationDefender.com, BBC, pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://innerfox.blog.hu/api/trackback/id/tr7114763742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.